top of page
LOGO voor Whatsapp.jpg

Oncologische voet

Kanker heeft een grote impact op de client zelf maar ook op de partner, familie en vrienden. Kanker komt steeds vaker voor.

Het doel van oncologische voetzorg is de voeten van kankerpatiënten in een zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Iemand die een behandeling voor de ziekte kanker ondergaat, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kan bijvoorbeeld bijwerkingen geven aan de nagels en huid van de voeten. Chemo tast niet alleen de kankercellen aan maar ook de gezonde cellen. In de periode van rust kunnen de gezonde cellen zich herstellen.

Hand-voetsyndroom

Een mogelijke bijwerking van chemotherapie is het hand-voetsyndroom. Mogelijke klachten zijn: blaren, infecties, jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, een schilferende of vervellende huid of zwelling aan beide voeten tegelijkertijd.

De huid en de nagels hebben een belangrijke signaalfunctie. Veranderingen kunnen een indicatie zijn voor verwijzing naar het oncologisch behandelteam. 

Hand-voet-huidreactie

Doelgerichte therapie kan leiden tot de hand-voet-huidreactie. Mogelijke klachten zijn: eeltvorming, kloven, pijnlijke blaren onder eelt, roodheid van de huid en tintelingen of branderig gevoel. 

Fotolia_1851392_XS_edited.jpg
bottom of page